reGenerate Boston Competition Entry

To solve a complex brief of regenerating a dilapidated site in the outskirts of Boston, a simple strategy was adopted of creating a community and a seaside ecology research centre in two halves based on the recent history of the site. To the north, an ecologically sensitive moorland and sand dune system gives shelter to one of the few endangered heron birds in the region (1). Furthermore, the area is abundant in seaweed, which could be exploited using non-aggressive farming techniques for nutritious, medical and cosmetic products, as well as innovative research into energy generation from biomass (4). Thus, the north half of the site would benefit not only the immediate community, but would contribute towards marking Boston as a leading city in carbon emissions reduction. 

The residential area to the south was resolved as a community with affordable yet comfortable and sustainable dwellings (12). Natural materials, off-site construction and passive design principles are applied to achieve these goals. The dwellings are arranged to take advantage of sea views to the east, while abundant greenery provides a pleasant living environment in other areas. Simultaneously, shared areas such as commercial amenities (10), temporary markets (13), secure inside children's playgrounds (11) and allotment greenhouses for independent food production transform the living spaces into a unified community (15).

 

Tsvetomila.Duncheva -
Tsvetomila.Duncheva -
Tsvetomila.Duncheva -
Tsvetomila.Duncheva -
Tsvetomila.Duncheva -
Tsvetomila.Duncheva -
LinkedIn Follow